E bine sa stii

Factorii de care depinde alcoolemia

- Cat de mult ai baut

- Cat de repede ai baut

Cu cat ai baut mai repede, cu atat alcolemia e mai mare. Ficatul proceseaza o doza de circa o bere sau un pahar de vin sau "o tarie mica" intr-o ora. Daca bei doua, trei sau mai multe doze intr-o ora, ficatul nu poate descompune decit o parte si restul de alcool va circula in fluxul sanguin cateva ore pana ce ficatul il poate elimina.

- Greutatea corporala

Evident ca un om "cu greutate" va fi mai putin afectat de o aceeasi doza decat un slabanog.


Mancarea din stomac

Cand exista multa si grasa, alcoolul va trece mai incet si mai putin in sange. Nu trebuie sa navighezi pe internet ca sa afli ca "bautura pe burta goala se urca mai repede la cap".

- Tipul alcoolului baut

Cu cat o bautura este mai tare, cu atit este mai rapid absorbita. Distilatele de alcool, apoi vinul si apoi berea sunt in ordine descrescatoare ca tarie si viteza de absorbire.

- Tipul amestecurilor

Sucurile naturale sau apa incetinesc procesul de asimilatie a alcoolului, pe cand adaosurile carbogazoase sporesc viteza de absorbtie a alcoolului in sange.

- Temperatura bauturii

Poate unii nu stiu ca o tuica fiarta sau un vin fiert te "incalzesc" mai repede decat un whisiky cu gheata.

- Sexul

Specialistii spun ca in functie de sex, rata de absorbtie a alcoolului este diferita. Femeile absorb mai repede alcoolul decat barbatii. Sau poate invers.

- Cum pot fi reduse si prevenite efectele cauzate de consumul de alcool

- Inainte de a bea alcool, mananca intotdeauna ceva.
- Nu conduce autovehicule daca ai baut.
- Nu te urca in masina cu cineva care a consumat bauturi alcoolice.
- Atunci cand bei, nu amesteca bauturile.
- Nu combina alcoolul cu droguri sau cu medicamente.